Subscriber login

Local Life
What you need to know for 11/19/2017

Inside a unique, modern Charlton home

Fall Home

Inside a unique, modern Charlton home

In a Christmas tree field at Ellms Family Farm, a “modern barn” has been raised.
Inside a unique, modern Charlton home
Photographer: Marc Schultz
gallery_items:

In a Christmas tree field at Ellms Family Farm, a “modern barn” has been raised.

It’s not home to livestock or farm equipment, but rather to Sasha and Josh Presseisen and their four children.

Sasha is the daughter of Sally and Chip Ellms, whose vintage white farmhouse can be seen from a wall of windows in the Presseisens’ new home.

The Presseisens decided on a “modern barn” look so their abode would fit in with surrounding scenery. It’s not at all like the traditional red barns that sit behind the Ellms’ farmhouse though.

T-shaped, with grey pine siding, the four-bedroom, 7,200-square-foot house is set back from Charlton Road. A bright orange front door is offset on the road-facing side of the two-story structure.

The home was designed by KNK Studios of Boston and built by Dean Durst of Charlton. Construction began last July and is still ongoing, but the Presseisens were able to move in a little over a month ago.

The structure is heated and cooled with a geothermal system from Aztech Geothermal of Ballston Spa. The couple decided to go with the green energy option after discovering natural gas wasn’t available .

“They told us we would save around $4,000 to $5,000 a year in heating and cooling,” Josh Presseisen said, noting that the payback time for the expensive system was estimated at three to five years.

The home’s interior is modern and airy. To the right of the entryway is a large kitchen with white quartz countertops, faucets that turn on with the touch of a finger, and a white tile backsplash with a geometrical design. The lower kitchen cabinets are mahogany, the upper ones painted white. One wall holds a double oven with a television above.

“Can I show you one thing that I totally love? Everybody thought it was crazy,” Sasha Presseisen said, walking toward the island at the center of the kitchen.

She tucked herself into an indentation next to a bar sink.

“This is my cut-out,” she explained.

While in that spot, she is out of the flow of traffic, can reach the upper part of the island to serve those sitting on the other side, access the bar sink, and watch television.

“When I’m in here, nobody else can fit in here. I didn’t want it much bigger. I wanted it just to fit me,” she said.

The kitchen also features a walk-in pantry with built-in shelving, orange walls and a retro-looking teal refrigerator.

The kitchen borders a dining area with a table that can easily seat 10. Beyond that is a living room with a wall of windows, white oak engineered flooring and a cathedral ceiling. A wall of cultured stone holds a large television. Behind that is a staircase that leads to a loft and a bedroom. Looking over the loft’s mahogany, cable wire and glass railing, there is a view of the dining room, living room and the pastoral countryside.

A porch off the living room has mahogany pillars and a cathedral ceiling made from Douglas fir.

“At night it’s really cool because you get the whole sky, all the stars and everything,” Josh Presseisen said, while standing out on the porch.

Also visible from that vantage point is another construction project. Sasha Presseisen’s sister, Ashley DiPaola, and her husband, Dan, are building a house for their family right next door.

“We’re talking about putting a shared playground right down there so both of us can see,” Sasha Presseisen said, pointing to a spot between the two homes visible from the large deck on the back side of her house.

Next to the Presseisens’ deck is a large, screened porch. A white Fireorb hanging woodstove, positioned in one corner, immediately catches the eye. Suspended from the ceiling, it looks like something from “The Jetsons” cartoon.

“This is my favorite thing in the whole house,” Josh Presseisen said. “I saw it on the Internet somewhere and I said, ’I have to have that one, that’s for sure.”

His office sits between the screened porch and the living room, accessible from the living room by a walnut door that slides to the side like a barn door would.

The home’s basement has play area and family room with soft carpeting under foot. It also features a room filled with gymnastics mats. A craft room for the kids is in the works.

Reach Gazette reporter Kelly de la Rocha at 395-3040, kdelarocha@dailygazette.net and @KellydelaRocha.

View Comments
Hide Comments
0 premium 1 premium 2 premium 3 premium 4 premium 5 premium article articles remaining SUBSCRIBE TODAY

You have reached your monthly premium content limit.

Continue to enjoy Daily Gazette premium content by becoming a subscriber.
Already a subscriber? Log In